top of page

За палачинките...И защо да сервираме и първата

Обичаш ли да си приготвяш вкусни палачинки за закуска? Ако отговорът е да, може би знаеш, че първата почти никога не изглежда добре. Малко по-изгоряла. Не е с перфектна кръгла форма или дори е леко накъсана. Слагаш я най-отдолу на чинията и я затрупваш със следващите вече перфектни палачинки. Или дори я хвърляш. А не трябва. И в този пост ще си поговорим защо тази „провалена“ палачинка всъщност заслужава най-много внимание.


рисуване

В живота всеки от нас има много трудности. Много предизвикателства, в които се впуска за първи път. Много неща, които прави грешно много пъти. Или дори неща, които никога не пробва, защото го е страх от провал. А защо трябва да е така? Според нас, защото в обществото ни е насаждан страх от грешки. От това да направиш нещо, да опиташ, макар и резултатът да не е перфектен.


За много хора едно от тези страшни, без място за грешки неща е рисуването. Забелязваме, че доста от нашите посетители изпитват някакво притеснение, когато влизат за първи път през вратите ни. Често чуваме от тях думите „аз не мога да рисувам“, „нищо няма да направя“, „това е прекалено трудно“ съпроводени с леко нервен смях. Особено когато става въпрос за тандемно рисуване, а не за абстрактното екшън рисуване. А какво се случва след края на събитието? Всеки един от тези хора си тръгва с широка усмивка и интересна картина. Картина, която според автора си не е перфектна , но е като тази първа палачинка. Символизира пробването на нещо ново, старанието, желанието да опиташ и научиш нещо. А това, разбира се, носи усмивки и вътрешно удовлетворение. Гордост от постигнатия резултат. Доказването сам на себе си, че няма невъзможни неща.


рисуване и вино

Затова е важно да си напомняме, че всичко, което правим, е резултат от проби и грешки. Разликата между нещата, в които сме наистина добри и тези, в които не чак толкова, е това колко време сме им отделили и колко пъти сме ги объркали преди да започнем да се справяме добре с тях.


Ето защо нашият съвет е да гледаш на рисуването като на правенето на палачинки. Пробвай. Наслади се на процеса. Обърни внимание на тези първи творби, макар и да ти изглеждат леко „изгорели“. Направи няколко такива. И така, малко по малко, картина след картина, скоро ще забележиш, че рисуването не е било за теб, само защото не си му дал шанс да бъде. А за ползите от това да рисуваш, ще говорим в друг пост.


До скоро!

Рисувалница 

5 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Comments


bottom of page