top of page

Тиймбилдинг – извинение за „безплатно парти“ или необходимост

Тиймбилдинг. Банкет. Корпоративно събитие. Има много думи, с които може да опишем практиката да организираме (или да сме част от поканените на) интересно преживяване за колегите, най-често извън офиса.


За някой хора, това е „извинение за безплатно парти“. За други, това е загуба на лично време, защото трябва да се случи след работния ден.


За трети пък, това е едно невероятно преживяване. Знаеш ли каква е разликата между трите? И как трябва да е организирано това събитие, за да е не само приятно за присъстващите, но и полезно в работната среда? Продължи да четеш, за да разбереш. 

Безплатно парти


Да започнем с твърдението, че тиймбилдингът е извинение за безплатно парти. На кратко – изобщо не е това. Тиймбилдингът има една ясна цел – да сплоти екипа, подобри взаиомоотношенията в него, насърчи сътрудничеството и, съответно, подобри резултатите във фирмата. Това не е пилеене на средства. Това е инвестиция с висока възвръщаемост.


тиймбилдинг рисуване

Загуба на лично време


Загубата на лично време изобщо не е мит в някой фирми. Чували сме какви ли не истории. Включително са ни споделяли, че, в някои фирми, тиймбилдинг събитията са задължителни, но членовете на екипа сами заплащат за тях. Това според нас е един изключително лесен начин не само да не сплотиш екипа си, ами да загубиш уважението му.


Как да избегнеш това? С емпатия. Постави се в обувките на твоя екип. Какво е общото между всички тях?


Ние ще ти кажем – искат разнообразие, да пробват нещо различни и приятно, и да имат ясна граница между работно и лично време. Осигури това и си една стъпка по-близо до това твоите колеги да се почустват оценени от фирмата, в която работят.


Ето и няколко съвета за целта.


  • Организирай тиймбилдинга в работно време. Примерно, в петък следобед. И без това тогава продуктивността е ниска. Всеки си мисли за уикенда. Така колегите ти не само няма да имат чувството, че отнемаш от личното им време след работа, ами и няма да имат извинение да не дойдат – все пак се водят на работа.

  • Изведи ги от офиса и ги заведи на някое място, което ще ги накара да се отпуснат и пробват нещо ново заедно. В офис средата, дори и да правите нещо различно, атмосферата не се променя. Хората се държат по друг начин. Те са на работа. В момента в които излязат извън офиса, те не са колеги. Те са познати, може би дори приятели. И съответно поведението им е различно.

  • Разбира се, не на последно място, в никакъв случай не ги карай да си плащат за нещо, което ти изискваш от тях. Ползите от тиймбилдинга са най-вече за бизнеса. Съответно и разходите трябва да са за него.тиймбилдинг събитие

 

Едно невероятно преживяване


Това е целта. А как да я постигнем? Започни с внимателно препрочитане на предните две точки. След това пристъпваме към най-забавната част. Избор на локация за тиймбилдинга.

Няколко неща, на които трябва да обърнеш внимание тук са:


  • Какъв тип хора са твоите колеги – по-авантюристични или по-спокойни. Примерно, „Екшън рисуване“ в Рисувалница е по-подходящо за хора, които могат лесно да се отпуснат, не се притесняват да се изцапат и са по-динамични. „Тандемно рисуване“ пък е за хората, които са по-спокойни и се отпускат повече с чаша вино и спокойна атмосфера. Необходим е много внимателен избор. Грешният такъв не само няма да постигне целта на тиймбилдинга, защото хората няма да се отпуснат, но и ще им покаже, че не ги познаваш достатъчно.

  • Ако си техен ръководител, постарай се да премахнеш границата ръководител – работник. Всички трябва да сте равни по време на събитието. Това е твоята възможност да премахнеш притесненията на твоя екип за това да говорят и споделят открито с теб. Със сигурност нещо, което ще е много полезно когато става въпрос за споделяне на идеи в офиса.

  • Избери нещо, което не са пробвали никога. След което наблюдавай. Тук идва една от ползите за теб като ръководител. Виж кой как се държи в непозната обстановка. Кой поема инициативата и кой е по-внимателен и пасивен. Кой е отворен към предизвикалството и непознатото и кой наблюдава плахо отстрани и чака да види какво ще направят другите. Със сигурност полезна информация, която ще ти помогне да разпределяш правилно задачите между екипа и да повишеш резултатите. А колегите ти ще се чустват комфортно с тях, защото ще са напаснати според техните качества.

 


тиймбилдинг

 

Ако сме те вдъхновили да организираш един незабравим тиймбилдинг, на разположение сме да ти помогнем с него. Свържи се с нас, за да организираме заедно едно незабравимо и полезно изживяване за теб и твоя екип.


До скоро!

Рисувалница

7 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Comments


bottom of page